VITAMIN KESUBURAN, BAGAIMANA FUNGSINYA? (TESTIMONI PENGGUNA)

Bulan ini saya ada dapat banyak pertanyaan tentang set kesuburan suami isteri, samada melalui SMS/WhatsApp mahupun di FB. Saya suka nak ingatkan bahawa Shaklee hanyalah satu ikhtiar dan usaha untuk meningkatkan tahap kesihatan suami dan juga isteri ke tahap optimum. Kesihatan diri individu itu samada lelaki mahupun perempuan adalah faktor utama yang menentukan samada anda mampu menghasilkan sperma yang sihat bagi si suami atau telur yang matang bagi si isteri.

Kebiasaannya pasangan suami isteri yang sudah berkahwin lebih daripada setahun namun masih belum dikurniakan cahayamata, dinasihatkan berjumpa dengan pakar untuk pemeriksaan lanjut. Mungkin dari luar kita tampak sihat2 ajer. Tetapi dari dalam kita tak tahu mungkin ada yang kurang. Sebaiknya suami isteri bersama-sama pergi menjalani pemeriksaan.

Jadi kali ni saya nak kongsikan artikel mengenai vitamin kesuburan yang saya petik dari genkimomma yang menerangkan dengan jelas mengenai fungsi setiap vitamin bagi meningkatkan tahap kesuburan kedua-dua pasangan suami isteri. Terima kasih genkimomma untuk perkongsian yang menarik ini. (^_^)

Berikut saya kongsikan salah satu feedback yang saya terima daricustomer GenkiMomma. Gembira sungguh rasa hati ini apabila menerima kiriman SMS dari customer, setahun kemudiannya(21/02/2012), yang menyatakan beliau kini sedang mengandung 9 bulan, dan hanya menunggu hari untuk bersalin.***

"Salam Pn Arnie, saya Aza, masih ingat tak? Customer dari Sabah."

"Thank you kak arnie, nak buat testimoni tapi malas nak taip kat laman web akak, hehe, coz lepas makan shaklee saya mengandung, sekarang tengah tunggu hari jer untuk bersalin."***

"9 bulan lebih sudah, tinggal nak tunggu hari je."
Ini mesej dari Aza setahun yang lepas (05/03/2011):

"Salam arnie, saya aza nak tau pakej untuk ibu mengandung. Saya baca artikel semua pakej untuk yang dah mengandung, tak tau mana satu pakej untuk kesuburan. TQ."
Buat pengetahuan anda, Puan Aza membeli vitamin pakej penuh(BUKAN pek percubaan), dan vitamin di makan bersama-sama dengan suami (BUKAN diambil oleh isteri sahaja).

Walaubagaimanapun, sebagai panduan anda, berikut merupakan di antara vitamin/ suplemen/ pemakanan tambahan yang baik untuk kesuburan suami isteri.

Apakah vitamin kesuburan ini, dan bagaimanakah fungsinya kepada sistem reproduksi kita?

Vitamin Asas (Family Wellness Set):
*ESP, Vita-Lea, B-Comp & Vit-C adalah vitamin asas, dan tunjang utama untuk kesihatan badan.

(1) ESP (Protein) - Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain2.

(2) Vita-Lea (Multivitamin) - Multivitamin lengkap dengan Iron formula, untuk keperluan badan.

(3) Vitamin C - Bantu proses sintesis hormon-hormon kritikal yang berkaitan dengan seks dan kesuburan seperti androgen, estrogen & progesteron.

(4) B-Complex - Memberi tenaga, perasaan tenang & no stress.

Vitamin Kesuburan:

(5) Vitamin E & Selenium - Terkenal sebagai "vitamin seks". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

(6) Zinc Complex - Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.

Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

(7) Alfalfa Complex - Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

(8) GLA Complex - Diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)". Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).

***Peringatan: Vitamin Shaklee ini hanyalah sebahagian daripada usaha sahaja, ya. Taraf kesihatan anda suami isteri turut menjadi faktor utama kesuburan, dan pastinya rezeki ini datang dari Allah Yang Maha Esa! TIADA JAMINAN anda akan terus mengandung selepas mengamalkan vitamin semulajadi ini.
credit

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui Facebook (PM) or LIKE kami di Facebook or :

Email : linda_najib83@yahoo.com.my
SMS/Call:      017 238 4465

Maslinda M Najib

Mama kpd dua org hero, isteri kpd suami yg soleh dan penyayang, anak kpd bonda dan ayahdanda yg ohsem dan ingin menjadi..kaya, berjaya, jutawan, hartawan, dermawan yang solehah..amin..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan