Vitamin C: Ketahui fungsi, kesan kekurangan, simptom kurang vitamin C terhadap tubuh anda

Pasti ramai diantara kita kenal atau biasa sangat dengan perkataan vitamin C ni..dari sekolah belajar kan? Bila mengandung, lepas bersalin, menyusu, vitamin ni mmg tak pernah lekang. Kebanyakan makanan kita juga mengandungi vitamin C ni..Memang vitamin asas lah pendek kata..Tapi adakah kita betul2 kenal dengan vitamin ni? Jom buat revision sikit :)
Apakah vitamin C?
Vitamin C, atau turut dikenali sebagai asid askorbik ialah vitamin larut air. Vitamin ini bertindak sebagai antioksidan yang memerangi radikal bebas daripada merosak dan memusnahkan sel. Merupakan vitamin penting dalam pembentukan kolagen dan meningkatkan sistem imun tubuh.
Siapa yg perlukan vitamin C
Secara generalnya, semua orang yang sihat memerlukan vitamin c kerana tanpa vitamin c yang mencukupi, kita akan lebih mudah terdedah kepada risiko dijangkiti penyakit.
Tetapi ada golongan yang secara spesifiknya lebih memerlukan vitamin C kerana risiko untuk golongan ini mendapat penyakit lebih tinggi seperti perokok dansecond hand smokers (sebatang rokok boleh memusnahkan 25mg vitamin C),pengguna alcohol (alcohol boleh mencairkan asid askorbik dlm darah dan meningkatkan kehilangan vitamin C melalui air kencing), mereka yang sentiasa‘stress’ (bila kita stress, vitamin c akan musnah dan menyebabkan kelenjar adrenal tidak mendapat bekalan vitamin c yang secukupnya. Salah satu fungsi Kelenjar adrenal ialah mengawal metobolisme tubuh. Bila tidak mendapat vitamin C yang secukupnya, oxidation level (proses metabolisme makanan kepada tenaga) dalam darah akan meningkat, menyebabkan kelenjar adrenal tidak dapat menyingkirkan toksin dan menyebabkan tubuh terdedah kepada risiko mendapat penyakit.
 
Apa sumber makanan yg kaya dgn VITAMIN C? 
  • Buah-buahan dan sayur seperti:
  • Buahan sitrus (oren, anggur, kiwi, strawberry, laici, blackcurrent)
  • Sayur (brokoli,tomato,potato)
  • Capsicum
Apa simptom kekurangan vitamin C
  • Gusi yang sentiasa berdarah (kurang pembentukan kolagen)
  • Tanda2 lebam pada badan(salur darah lemah)
  • Luka lambat sembuh
  • Sering letih, lemah
  • Anemia
  • Salur darah mengecil dan mudah runtuh
  • Rambut gugur
  • Sakit sendi
  • Darah dalam mata
  • Kulit kering dan gatal
  • Depression
  • Edema
  • Kurang selera makan
  • Masalah pencernaan
  • Weight lost
Apakah fungsi vitamin C utk badan manusia?
  • Membantu meningkatkan immune system
  • Mempercepat proses penyembuhan luka dan demam
  • Penting dalam pembentukan kolagen yang merupakan ‘gam’ bagi sel
  • Penting untuk kesihatan gusi dan gigi
  • Merupakan antioksidan bagi melawan radikal bebas yang boleh memusnahkan sel
  • Membantu dalam proses penghadaman
  • Membantu mengembalikan hormone stress  dan memastikan fungsi kelenjar adrenal berjalan dengan sempurna.
  • Bertindak sebagai antikimia yang menjadi racun seperti nitrates dan nitrates
  • Menghadkan ‘oxidation’ terhadap kolesterol jenis jahat LDC cholesterol.
  • Membantu memulihkan selesema, resdung
  • Mencegah penyakit barah
  • Sebagai ‘Protector gate’ untuk mengelakkan badan mudah dijangkiti/terkena penyakit
Ciri-ciri Vitamin C
  • Antioksidan
  • Collagen maker
  • Anti kimia
  • Protector gate
  • Vitamin larut air
  • Tidak boleh dihasilkan oleh tubuh manusia tetapi boleh dalam tubuh haiwan
Panduan memilih vitamin C di pasaran
Terdapat pelbagai jenis jenama vitamin C diapsaran, tetapi bagaimana nak tahu vitamin C yang paling selamat dan berkesan untuk kita?
  • Pilih vitamin C dengan dos yang betul- cadangan dos 500mg sehari
  • Berasaskan tumbuhan, dan time-release product (mcm sustained release)
  • Mengandungi Bioflavinoids dan jumlahnya harus seimbang dengan vitamin C (500mg vitamin C: 120 mf bioflavonoids)
  • Telah diuji secara klinikal dan berkesan terhadap tubuh manusia
  • Melalui pembacaan label – huruf “I” bagi tiruan dan “d” bagi semulajadi.
  • Melalui perkataan “ko-faktor” seperti “bioflavinoids” atau “biogradable”
Apakah dos pengambilan vitamin C yg badan perlukan
Dos berbeza mengikut umur dan keperluan. US RDA untuk dewasa ialah 60mg,tetapi disebabkan faktor pemakanan, persekitaran, jumlah yang lebih tinggi diperlukan iaitu 250-500mg. Vitamin sangat mudah musnah oleh haba, persekitaran, stress, penyediaan makanan. Bagi yang mengalami masalah kesihatan, disyorkan untuk mengambil 500mg sehari.
Apa perbezaan viitamin C Shaklee dgn vitamin C yg lain
  • Vitamin C pertama yang natural dan bertindak secara ‘Sustained release’, berfungsi secara perlahan untuk memenuhi keperluan tubuh selama 24 jam.
  • Rumusan unik yang membenarkan pelepasan vitamin c secara perlahan dan berterusan selama 5 jam.
  • Satu tablet membekalkan 500mg vitamin C iaitu bersamaan 7biji setengah oren.
  • Membekalkan ‘Bioflavinoids’ dalam jumlah yang seimbang iaitu 120mg (elak salur darah dari runtuh/bocor, meningkatkan fungsi vitamin c, elak vitamin c dr cepat teroksida dan merosakkan sel)
  • Ada dalam bentuk yang boleh dikunyah( Untuk kanak2)
  • Tiada pembaziran kerana semua vitamin C digunakan.dilepaskan kedalam system tubuh secara perlahan mengikut keperluan.
Dah kenal dah? Bagi yang ingin mendapatkan vitamin C dipasaran, pastikan anda mengikut panduan yang dinyatakan ye..Perlu ke ambil vitamin c ni? Perlu sangat2..sebab tuh dalam set paling asas Family wellness , set menyusu, skin care semua ada vitamin C.
My choice? Of course Sustained release Vitamin C Shaklee :)
Promo july adalah vitamin C, so untuk dapatkn harge promo bole contact sye seperti di bawah :)

Hubungi saye di linda_najib83@yahoo.com.my, atau SMS/Call ke 017 238 4465 untuk maklumat lanjut. Jom LikeFaceBook Linda Pharmacy - Shaklee untuk mengetahui TIPS kesihatan terkini!!!

Maslinda M Najib

Mama kpd dua org hero, isteri kpd suami yg soleh dan penyayang, anak kpd bonda dan ayahdanda yg ohsem dan ingin menjadi..kaya, berjaya, jutawan, hartawan, dermawan yang solehah..amin..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan