Gout???? nak buat camner.....

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Setiap kali membaca feedback mereka2 yang mencuba Trial Pack Shaklee,..pasti buat saya tersenyum lebar…Alhamdulillah…yang ni latest dari sahabat baik saya yg baru consume Trial Set Shaklee for the past 10 days ..awalnya dia nak try sebab lately dia kata dia letih kerja.. normal lah tu..manusia mana yang ade tenaga berterusan tanpa memerlukan makanan tambahan…betul tak?..Jadi apa yang saya syorkan dia..adalah apa yang biasa saya share dgn yang lain2…bukan main hentam je mana2 set

“..Alhamdulillah ade improvement..at the moment aku rasa product ni  bagus..i think I will consume for me and my family…by the way my mum sakitgout teruk,tak boleh consume soybased product”.. ~Mdm A (consuming bcomplex,vita C,osteomatrix)

Alhamdulillah..ramai ada kesedaran tentang pentingnya supplemen..dan yang paling saya terharu bila ada yang ingin membelikan utk suami/isteri/anak2 dan ibu/bapa… yelah kan… kitaboleh  beli mcm2 hadiah buat mereka..tp rasanya kita tak dpt beli hadiah kesihatan…Siapa kita mampu menolak kalau Allah dah takdirkan kita demam,sakit teruk,etc..tapi bukankah kita yang berhak tentukan apa yang masuk dalam mulut kita..kan kan kanjadi pencegahan adalah cara terbaik merawat sesuatu penyakit..tp...kalau dah jatuh sakit gak…itu ujian namanya..
Memandangkan saya tak pernah tulis pasal gout..lets read about gout this morning..

Apa itu gout ?
Penyakit radang sendi akut .Kebiasaannya melibatkan satu sendi sahaja terutamanya sendi ibu jari kaki.Terjadi akibat dari kadar uric acid yg tinggi didalam darah hyperuricaemia.
Terbahagi kepada 2 kumpulan
Gout Prima: Sejenis penyakit keturunan yang terjadi akibat dari gangguan proses metabolisma lantas menyebabkan hyperuricaemia.
Gout sekunder: Terjadi pada semua peringkat umur dan terjadi akibat dari penyakit kegagalan ginjal kronik, kanser seperti Leukimia dan Lymphoma.
Siapa yang berisiko ?
Lelaki
Wanita menopos
Obes / berat badan berlebihan
Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan
Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dsd.
Bagaimana mengelakkan dari terjadi?
Hindarkan perkara perkara yang meningkatkan risiko seperti yang tersenarai di atas. 
(info:anakku.wiraku.blogspot.com)

Dan ini testimoni dari kak N,pengalaman bapa mertuanya
“Utk kes gout ibu belajar dari bapak mertua ibu. Ayahtok dulu ada sakit gout yang teruk, bengkak kebanyakan sendinya sehinggalah beliau diperkenalkan dengan Shaklee. Dulu ayahtok tak boleh bangun dari katil kerana keadaannya yang sangat teruk tapi kini alhamdulillah beliau sihat namun perlu berpantang dalam mengambil makanan.Bagi pesakit gout, mereka disarankan TIDAK mengambil makanan yang berprotin tinggi terutama makanan laut seperti ketam, udang termasuklah ikan bilis. Ikan pula boleh tapi berpada2 juga terutama ikan sardin, memang boleh membuatkan lebih worst keadaan pesakit gout itu. Sayuran kekacang juga perlu dikurangkan. Buahan2 juga seperti pisang cuba dielakkan kerana ada sesetangah pisang memberi impak kepada pesakit gout yang boleh mengakibatkan sendi2 menjadi bengkak.”

Jadi sudah semestinya saya takkan suggest beliau mengambil soy protin..bertambah teruk goutnya karang..Antara supplemen yang dapat membantu mengurangkan kadar urik asid di dalam badan mereka:
1. Alfalfa- untuk menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Namun pengambilan alfalfa memerlukan pesakit mengambil air yang banyak.

2. Performance drink- memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak dehydrate.

3. Fiber unflavored - menyerap ke semua lebihan gula , lemak dan segala yang tidak diperlukan dari badan disingkirkan melalui perkumuhan.

4. Omega- Ini sangat penting bagi pesakit yang mengalami gout yang sangat teruk. Omega penting untuk mengelakkan inflamation pada sendi2 pesakit. Ianya sebagai langkah berjaga2 sebelum bengkak itu menjadi lebih teruk.


Nampak banyak? Namun inilah yang paling asas..kalau gi jumpe doktor pun,pasti akan dibekalkan ubat..kene bergantung dengan ubat selama2nya... namun kesan mengambil ubat/drug ke atas buah pinggang???..hanya pesakit yang menanggungnya. 


credit


Jom dpt kn harga istimewa daripada sy...


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui Facebook (PM) or:

SMS/ Call :  017 238 4465

Maslinda M Najib

Mama kpd dua org hero, isteri kpd suami yg soleh dan penyayang, anak kpd bonda dan ayahdanda yg ohsem dan ingin menjadi..kaya, berjaya, jutawan, hartawan, dermawan yang solehah..amin..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan